Detectii Pierderi Apa * Water Loss Detections
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Gullyver, în lumea subterană. Inspecţia video a canalelor

In jos

Gullyver, în lumea subterană. Inspecţia video a canalelor Empty Gullyver, în lumea subterană. Inspecţia video a canalelor

Mesaj  Admin Mar Sept 27, 2011 9:49 pm

Gullyver, în lumea subterană. Inspecţia video a canalelor

Aquatim a primit de curând, ca donaţie, în cadrul programului de colaborare cu departamentul de apă uzată al Primăriei München, o autoutilitară pentru inspecţia video a canalizării. Maşina este dotată cu un robot prevăzut cu cameră video cu circuit închis, monitor, calculator cu software specializat pentru înregistrarea defectelor şi diverse accesorii.
Inspecţia video a canalelor are mai multe avantaje. În primul rând, robotul are acces acolo unde nu au oamenii, în canalele nevizitabile, de diametre mici. Defectele sunt localizate cu precizie, prin folosirea combinată a camerei video şi a aplicaţiei informatice specializate, costurile intervenţiei pentru remediere fiind astfel mult reduse.
Bogdan Roşu, angajat la Departamentul Cercetare-tehnologii noi, a urmat un stagiu de pregătire pe acest utilaj, în Germania, şi va lucra în Timişoara cu maşina de inspecţie. El explică modul de lucru: „Robotul este introdus în cămin cu ajutorul unei macarale şi se deplasează în tubul de canalizare. Echipajul trebuie să aibă minim doi oameni, unul va ghida robotul, din maşină şi va urmări pe monitor imaginile din canalizare, iar celălalt va sta în spatele maşinii, pentru a supraveghea derularea cablului. Când robotul întâlneşte un defect, acesta este înregistrat în programul IKAS, pe calculator. În funcţie de gravitate, defectului i se atribuie un cod standardizat, după normativul european EN 13508 şi se înregistrează cu precizie localizarea sa, ca ulterior, să se poată interveni punctual.”
Gullyver, aceasta este denumirea de marcă a dispozitivului de inspecţie video a sistemului de canalizare, este proiectat să funcţioneze pentru diametre ale conductei de la 250 mm la 1.500 mm. Dispozitivul este prevăzut cu un set de acumulatori reîncărcabili, care îi asigură mobilitatea. Transmisia semnalului video şi comanda la distanţă a robotului se realizează printr-un cablu din fibră optică. Propulsia se face cu patru motoare, la 12 V, care asigură tracţiunea integrală şi o viteză maximă de deplasare de 15 m/min.
„La canale pot apărea diverse probleme – înfundări, surpări, deplasări ale tuburilor, pătrunderea rădăcinilor. Inspecţia video este foarte utilă şi concludentă, pentru că poate vizualiza şi diagnostica cu precizie starea canalelor. Astfel, se uşurează luarea unei decizii de reabilitare sau remediere. De asemenea, poate avea o funcţie de control, de exemplu pentru verificarea operaţiunilor de remediere, sau pentru recepţia canalelor noi. Noi vom folosi la Aquatim maşina de inspecţie pentru toate aceste situaţii, oriunde este nevoie”, a mai precizat Bogdan Roşu.

Loredana LEORDEAN
Biroul Comunicare şi relaţii publice

Date tehnice - Gullyver:
Cameră TV color, cu panoramare şi focalizare automată, zoom optic 10x
Mobilitate stânga-dreapta/sus-jos: +/-1350
Unghi rotire: +/- 1800
Domeniu de utilizare: diametre 250–1.500 mm
Sistem integrat de ridicare a capului pentru inspecţia tuburilor de până la 600 mm
Cadru ajutător, pentru inspecţia tuburilor mai mari de 600 mm
Lungimea cablului: 3.000 m
Autonomie de funcţionare: peste 4h/acumulator
Surse de iluminat puternice
Accesorii:
seturi de roţi pentru diametre diferite ale canalelor
surse de iluminat suplimentare




Admin
Admin
Admin

Mesaje : 335
Data de înscriere : 13/07/2010
Varsta : 43
Localizare : TIMISOARA

http://pierderideapa.wordpress.com

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum