Detectii Pierderi Apa * Water Loss Detections
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Despre forum, in Aquastiri

In jos

Despre forum, in Aquastiri Empty Despre forum, in Aquastiri

Mesaj  loredana Joi Aug 05, 2010 9:35 pm

In ultimul numar (iulie 2010) al publicatiei Aquastiri, editata de Aquatim a aparut un articol despre acest forum, semnat de Alin Anchidin. Il puteti citi mai jos. Orice numar al Aquastiri poate fi descarcat de pe pagina de start a site-ului www.aquatim.ro.

Aquastiri iulie 2010: http://www.aquatim.ro/uploads/file/aqua-stiri/aqua-stiri-nr7-2010.pdf


CĂUTĂTORII APEI PIERDUTE, PE INTERNET

Modernizarea sistemelor existente de alimentare cu apă, ca şi realizarea unora noi au devenit o necesitate, dat fiind standardul de dotări şi de confort din prezent. Întrucât aceste investiţii presupun eforturi materiale semnificative, este esenţial ca reţelele existente să fie menţinute în condiţii de bună funcţionare, până la asigurarea mijloacelor de modernizare, extindere sau refacere.

Pierderile de apă în sistemele publice de distribuţie, între staţia de tratare şi consumator, sunt inevitabile din cauza defectelor care pot apărea la conducte. Cauzele sunt multiple şi implică în principal vechimea conductelor, natura terenului şi condiţiile de curgere hidraulică din reţea.
Pierderile din reţeaua de apă sunt o pierdere implicită a operatorilor, iar terminologia de specialitate din limba engleză este deosebit de sugestivă în acest sens, pierderile numindu-se non-revenue water, adică „apa care nu aduce venit”. În multe ţări, companiile de apă îşi direcţionează eforturile înspre perfecţionarea metodelor de detecţie a pierderilor, pentru a-şi reduce cheltuielile de exploatare şi întreţinere, pentru a-şi planifica eficient investiţiile în modernizarea reţelelor şi, nu în ultimul rând, pentru preveni risipa de apă, dată fiind importanţa acestei resurse.

Cum se găseşte apa „pierdută”?

Detecţia pierderilor de apă este o componentă din ce în ce mai importantă a exploatării şi întreţinerii sistemelor de alimentare cu apă. Localizarea pierderilor din reţelele de distribuţie a apei se bazează, în general, pe localizarea zgomotului produs de apa care iese cu presiune prin spărtură. În timpul localizarii defectelor, se diferenţiază două etape de lucru, prelocalizarea şi localizarea exactă a acestora.
Prelocalizarea stabileşte secţiunea afectată de spărtură, prin ascultarea armăturilor direct accesibile, cu ajutorul unor microfoane sensibile, în timp ce localizarea exactă permite determinarea pe teren a locului unde are loc pierderea, cu echipamente de tip ureche electronică.

Pentru localizarea pierderilor se “apelează”, în general, la zgomotul produs de apa care iese cu presiune prin spărtură. Ieşirea lichidului prin spărtură duce la generarea de unde acustice, care sunt purtate mai departe, atât de coloana de apă, cât şi de pereţii conductei, în ambele direcţii. Condiţia esenţială pentru detecţia pierderilor de apă este ca materialul conductelor să poată fi supus vibraţiilor. Pentru conductele metalice nu există probleme în condiţii obişnuite. Dimpotrivă, materialele nemetalice sunt inerte “sonor” şi transmit foarte slab semnalul.
Cu cât undele sonore se îndepărtează de sursă, cu atât devin mai slabe. La un moment dat, se ajunge la un punct în care undele din coloana de apă nu mai pot atinge materialul, şi, practic, zgomotul pierderii devine imperceptibil. Calitatea solului, densitatea acestuia, adâncimea şi diametrul conductei, materialul acesteia, presiunea apei din reţea, precum şi zgomotele din trafic sau produse de vânt, de utilizarea apei etc. sunt tot atâţia factori care influenţează sau se suprapun peste zgomotul produs de scurgerea de apă din conductă. Din aceste motive, nu se poate stabili niciodată dinainte cu precizie cât de departe se poate auzi zgomotul produs de spărtură.

Forum de discuţii pe internet – o iniţiativă pusă recent în practică

Detecţia pierderilor de apă este o profesie care necesită, ca oricare alta, instruire, aprofundare, anumite abilităţi şi experienţă. În cadrul Aquatim există un compartiment specializat de detecţie a pierderilor de apă, care a obţinut în anul 2008 locul întâi la primul concurs naţional din acest domeniu de activitate, organizat de către Asociaţia Română a Apei. În noiembrie 2009, la Timişoara s-a desfăşurat a doua ediţie a acestei competiţii, de data aceasta echipei Aquatim revenindu-i rolul de gazdă. Pe lângă secţiunea practică, de competiţie, care s-a desfăşurat pe teren, în condiţii normale de lucru, evenimentul a inclus seminarii şi ateliere de specialitate, generând un cadru larg de interacţiune şi schimb de informaţii între specialişti.

Participanţii au fost cu toţii de acord că dincolo de provocarea competiţiei, marele câştig a constat tocmai în posibilitatea de a-şi împărtăşi din experienţă, de a învăţa unii de la alţii, din reuşite, dar şi din dificultăţile întâlnite. Aşa a apărut ideea dezvoltării şi perpetuării acestei comunicări.

De curînd, echipa Aquatim a creat un forum de discuţii pe internet, https://pierderiapa.forumgratuit.ro, care reuneşte specialişti din ţară şi din străinătate, cât şi alţi oameni interesaţi, din domenii conexe de activitate. Deşi forumul a fost creat de către specialişti pentru specialişti, subiectele postate nu se limitează strict la acest nivel de adresabilitate, fiind adăugate şi informaţii de interes general, cum ar fi conversia pierderilor sub formă „picăturii” sau „firicelului” de apă în litri/oră sau mc/lună. Cum internetul a devenit o alternativă viabilă de socializare, forumiştii sunt încrezători că vor dezvolta o reţea care va duce la impunerea bunelor practici în detecţia pierderilor de apă la nivel naţional.

Alin ANCHIDIN
Compartiment detecţie pierderi

loredana

Mesaje : 3
Data de înscriere : 27/07/2010

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum