Detectii Pierderi Apa * Water Loss Detections
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

GIS in Timisoara

In jos

GIS in Timisoara Empty GIS in Timisoara

Mesaj  loredana Mar Iul 27, 2010 12:18 am

articol aparut in Aquastiri nr. 6, iunie 2010: http://www.aquatim.ro/uploads/file/aqua-stiri/aqua-stiri-nr6-2010.pdf

GIS şi modelarea hidraulică a reţelelor

GIS, acronimul expresiei Geographic Information System, reprezintă un sistem informatic care integrează, prelucrează şi exportă datele geografice ale unui sistem real. Integrarea datelor presupune, în primul rând, culegerea acestora de pe teren, cu aparatură topografică specializată, cum ar fi terminale GPS, staţii totale etc. Datele colectate sunt salvate apoi într-un format digital inteligibil pentru sistemul GIS. De obicei, se folosesc două metode de salvare a datelor, formatul grafic şi formatul tabelar. Formatul grafic, tip hartă, este utilizat la reprezentarea intuitivă, pentru utilizatorii umani, iar versiunea tabelară se foloseşte pentru procesarea datelor prin aplicaţii informatice.

Sistemul GIS are numeroase aplicaţii, servind ca suport pentru diverse sisteme de calcul – statistici şi raportări, modelări matematice ale sistemului. Ca avantaje, sistemul permite, de asemenea, căutarea rapidă în colecţii foarte mari de baze de date, identificarea rapidă pe teren a unui element existent în sistemul informatic, tipărirea unor versiuni permanent actualizate ale hărţilor şi accesul facil al unui mare număr de utilizatori la sistem, prin intermediul reţelelor de calculatoare.

Sistemul GIS pentru reţelele de apă şi canalizare – un proiect Aquatim de durată

Realizarea unui sistem informatic geografic presupune planificarea logistică, achiziţia datelor – etapă care reprezintă cel mai mare volum de muncă, stabilirea algoritmilor de procesare a datelor – etapa cea mai dificilă şi actualizarea permanentă a datelor.
În cadrul Aquatim există un compartiment care răspunde de realizarea sistemului GIS pentru reţelele de apă şi canalizare. Personalul lucrează cu aplicaţii informatice specializate, de ultimă oră, care permit o productivitate mare la centralizarea şi gestionarea datelor. Colectarea datelor se face cu ajutorul echipelor biroului, în colaborare cu echipe de la staţiile de tratare şi epurare a apei. Din august 2008, de la demararea proiectului, şi până la începutul anului 2010, au fost verificate aproximativ 37% din reţeaua de apă şi 53% din reţeaua de canalizare din Timişoara. În actualul ritm de lucru, în circa doi ani măsurătorile vor acoperi tot oraşul.
Sistemul GIS este extrem de util în cazul unei colecţii mari de active, răspândite pe o suprafaţă extinsă. Resursele financiare, materiale, umane şi de timp pentru realizarea şi implementarea unui astfel de sistem sunt considerabile, în funcţie de nivelul de detaliu dorit, dar oferă rezultate deosebite, care reduc semnificativ resursele necesare întreţinerii unui sistem. În acest context, este de menţionat şi posibilitatea sistemului GIS de fi interconectat cu sisteme care oferă date în timp real, de exemplu sisteme de tip SCADA.


Modelarea hidraulică permite previzionarea comportamentului reţelelor în situaţii extreme

O altă activitate a Biroului GIS din cadrul Aquatim cuprinde proiectul de modelare a reţelei de alimentare cu apă din Timişoara, proiect demarat în anul 2009, în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti. De curând, a fost finalizată o etapă a proiectului, modelarea uneia din cele două zone pilot luate în considerare.

Un model hidraulic oferă posibilitatea studierii comportamentului reţelei în diverse situaţii, care ar putea depăşi parametrii normali de funcţionare. De exemplu, se poate simula, pe calculator, asigurarea debitului necesar de apă, în cazul mai multor incendii, care izbucnesc simultan. Modelarea reţelei de apă poate oferi, de asemenea, informaţii privind modificarea parametrilor de calitate ai apei în timp. Pentru sistemul de canalizare, modelele hidraulice facilitează simularea comportamentului reţelei în cazul unor precipitaţii abundente.

Marius Marcu
Biroul GIS şi modelare reţele

loredana

Mesaje : 3
Data de înscriere : 27/07/2010

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum